הנה הקישור לכתובת החדשה של הבלוג: http://azavtietbetzefer.wordpress.com/
"אבל מה עם כל הקטע שעזבת את בית הספר? שברחת מהמסגרות?"
זאת שאלה ששאלו אותי כבר כמה אנשים בעקבות החלטתי להתחיל ללמוד שנה הבאה לקראת תואר כללי במדעי הרוח והחברה באוניברסיטה הפתוחה. שאלה שלא הפתיעה אותי כלל, להפך: זו שאלה ששאלתי גם את עצמי כמה פעמים, תוך כדי ההתלבטות אם לקבל את ההחלטה הזו. תהיתי אם ואיך זה מסתדר עם הדעות שלי על מערכת החינוך ועם הצעדים שנקטתי כשעזבתי את בית הספר. ראיתי את הסתירה שעולה על פני השטח ולכן אפשר לומר שציפיתי לשאלות מהסוג הזה. אבל השאלה חזרה על עצמה יותר משחשבתי ולכן אני חש צורך לענות עליה כאן בקצרה (בקצרה- כי אני כותב מהפלאפון, עם מעט בטריה.)
אפשר לומר שמה שמוזר בהחלטה הזאת זה שאני אכנס מחדש למסגרת לימודית ממוסדת, וכביכול כבר לא אהיה במסע חופשי של לימוד.
***
לקראת ליל הסדר השנה, אותו חגגנו יחד עם אנשים רבים, בקש ממני אבא להביא את ארבעת השאלות הכי טובות שאמצא על חופש.
דנתי על הנושא עם אנשים רבים וגם חשבתי בעצמי על נושאים שונים של חופש וחירות, עד שמצאתי ארבע שאלות שמהן הייתי מרוצה.
בשלב מסוים בלילה אחרי הרבה שירה הגיעה הזמן לשאול את השאלות, וכך עשיתי. האנשים שהגיעו התחלקו לארבע קבוצות, אחת לכל שאלה, ודנו בה. כעבור רבע שעה בקשו הערכת זמן וכעבור עוד רבע שעה התכנסו כולם בחזרה וכל קבוצה הציגה את הדיון שערכה. השאלה הראשונה ששאלתי הייתה "מה ההבדל בין חירות אמתית לבין שיעבוד לחופש?" נציג מהקבוצה שבחרה בשאלה הזו קם והציג. הוא הסביר שהיה דיון ארוך על הנושא ושהם לא מצאו איזושהיא תשובה ברורה, אבל יש להם תיאור וויזואלי של כל אחד משני המצבים. " חופש אמיתי נראה כך..." הוא פרס את ידיו לצדדים, הטה את גבו לאחור, הביט מעלה ונשם. תמונה שלא יהיה קשה למצוא ב"גוגל תמונות" תחת החיפוש "freedom". "... ושיעבוד לחופש נראה כך..." הוא נעמד בעמדת התקפה ודחף עם הידיים לכל כיוון כמנסה להרחיק ממנו משהו.
כך באמת אם אהיה משועבד לחופש, או לרצון בחופש יותר נכון, אנסה להרחיק ממני כל גבול וכל מסגרת, מתוך פחד שהוא ימנע ממני להיות חופשי. בעוד כאשר אני בחירות אמתית אני מקבל את זה שיש מסגרות וגבולות ומבין את חשיבותם לצמיחה ולהתפתחות שלי. כך אני גם יכול לבחור את המסגרות שהכי נכונות לצרכים שלי, ויתנו לי את הדברים שאני צריך כדי לצמוח הכי טוב.
וכך אני מצטרף לאוניברסיטה הפתוחה מתוך הבנה שהיא מסגרת שתהיה טובה בשביל הצמיחה שלי. היא תאפשר לי גישה לידע ברמה גבוהה אליו אני צמא, להתקדם לקראת תואר אקדמי וגם להמשיך ללמוד במסלול רחב עם נושאים מגוונים שונים, מה שיעשיר ויספק את הסקרנות שלי.
בשונה מבית הספר, האוניברסיטה הפתוחה היא מסגרת שאינה נכפית עלי, אלא כזאת שאני בוחר מתוך הבנה שהיא נכונה בשבילי. בנוסף, היא לא המסגרת ב"ה" הידעה שבה אני נמצא, אלא אחת מתוך כמה מסגרות שונות חלקן חיצוניות וחלקן אישיות אשר בונות את דרכי. לא כל המבנה אלא אבן/ לבנה אחת במבנה.
אלו הדברים שעושים אישית בשבילי את ההבדל.
והנה תוך כדי שאני כותב את זה מגיע אלי הודעה שהרשמתי לאוניברסיטה הפתוחה נקלטה בהצלחה!
בהתחלה הקראתי לו סיפור, ועוד אחד, אח"כ הוא שאל אותי על העיר רומא ובפעם הראשונה מאז שהורדתי את "GOOGLE EARTH" מצאתי לו גם שימוש. בעוד אנו ממשיכים ומשחקים לאט לאט הגיע לו הערב ואחי התחיל להשמיע פיהוקים. "אתה כבר רוצה לאכול וללכת לישון?" שאלתי אותו והוא ענה שכן. אכלנו והוא השאיר צלחת חצי מלאה, לא התווכחתי כי אכלנו לא מזמן וידעתי שהוא כבר מלא. אני עוד הייתי רעב והייתה לי דילמה, לאכול עכשיו או אח"כ את מה שהוא השאיר בצלחת. ראיתי שעון חול שמציין זמן של כמה דקות והפכתי אותו "הנה, עד שכל החול ירד למטה אני אוכל וכשהוא יסיים נלך לישון" הוא הביט בחול נשפך, גרגר, גרגר, ואני אכלתי.
סיפור אחד במיטה הסתיים, ואחריו בא עוד אחד בטענה ש: "
יופי ועדינות תחת הקליפה, מתחם ילדים בשבועות
מתחם הילדים תודה ל"עזרה" על התמונה |
שניים מאתנו חיכו שם לקבל את פני הבאים, בעוד אני והדס מחדדים את חושינו, מחפשים ילדים וקוראים להם לבוא לפעילות הכרות במתחם הילדים. במסע החיפושים הגעתי לכמה נדנדות בסגנון "טרזן" שהשתלשלו מטה מן העצים ועליהם נתלו ילדים מחויכים. היה נראה שהם כ"כ נהנים ושום משפט הזמנה שהעלתי בדעתי לא היה נשמע לי מפתה כמו הנדנדות האלו בפתח היער הפראי והיפיפה. "שלום חמודים, אנחנו תכף מתחילים פעילות הכרות במתחם הילדים ואני אשמח שתבואו." ניסיתי בפשטות והצבעתי לכיוון המתחם. "מה יהיה בפעילות ?" שאל אחד הילדים במבטא מוזר. בהיתי בו לא מבין, הרי זה ברור מכירים אחד את השני בפעילות הכרות. "מה יהיה שם? כדי שאני אדע אם אני רוצה לבוא.." הוא חזר ואני התאוששתי ועניתי " יהיו כמה משחקי הכרות כדי שכולנו נוכל להכיר אחד את השני, כדאי לבוא." הוא הנהן אבל לא היה ברור לי מה זה אומר. זרקתי עוד משפט שממליץ לשאר הילדים להגיע והלכתי משם.
הכניסה למקלחות |
פגשתי אותו ביער והוא הסביר לי בכלליות אילו עבודות אנחנו צריכים לעשות במסגרת הקמת הפסטיבל והתחלנו לעבוד, כמובן שלא לפני שהזמין אותי לארוחת בוקר/צהריים. היומיים הראשונים [ובייחוד יום ראשון] היו מתישים במיוחד, אך מספקים.
ביום הראשון התחלנו עם בניה של מקלחות שדה שמהן נשקף נופו המרהיב של היער. היו כל כך הרבה מחברים בגדלים וצורות שונות כך שהרכבת המקלחות הייתה ממש כמו לשחק בלגו.
מחברת השאלות והתובנות |
במחברת הזאת לפעמים יכתוב מישהו צעיר וסקרן, ולפעמים מישהו מבוגר וחכם.
כאשר אעסוק במה שאעסוק במהלך היום
ופתאום תהיה לי שאלה עליה לא אדע לענות הבחור הצעיר והסקרן ישלוף את המחברת ויכתוב את כל שאלותיו, וכאשר פתאום תהיה לי איזו תובנה חכמה, גם אם גדולה וגם אם קטנה. אז הבחור המבוגר והחכם ישלוף את המחברת ויכתוב כמה רעיונות ועצות טובות.
ואז, כאשר אמצה את עצמי יושב ולא יודע מה לעשות אני פשוט אשלוף את המחברת.
כך אני חושב שצריך להיות גם בחינוך!
בעקבות הכתבה בערוץ 2 יצר אתי קשר נער בגילי. הוא אמר שמאוד התרשם מהקבוצה שלנו, וסיפר לי שהוא ועוד כמה חברים מנסים לחשוב ולפרט איך הם היו רוצים שבית הספר יתנהל ושהם מתכוונים בהמשך גם לפעול כדי שיקום כזה בית ספר. הוא הציע לי שאני וחברי מהקבוצה נבוא לפגוש אותם ולחשוב ביחד.
לפני כשלושה חודשים חשבתי על רעיון: להקים קבוצה לבני נוער כמוני, בני נוער שעזבו את מסגרת בית הספר. בני נוער סקרנים שרוצים להתפתח, ללמוד ולהיות יחד.כתבתי את הרעיון ופירטתי בהרחבה איך לדעתי קבוצה כזו אמורה לעבוד. וכשהתמונה הייתה לי ברורה התחלתי לפעול כדי להקים קבוצה כזו שתיפגש באופן קבוע, תעשה לימוד משותף ופעילויות, תתמוך בדרכו האישית של כל אינדיבידואל בקבוצה וגם כמובן תאפשר זמן פשוט ליהנות ביחד.
אז הנה בחול המועד פסח הייתה פגישתינו הראשונה בה "יצאנו מעבדות לחירות" כמו שאמר אחד מחברי הקבוצה. בעודנו יושבים בערב סביב המדורה החמה התקשרו אל פועה (אחת הבנות בקבוצה) מערוץ 2 ושאלו אם היא מכירה בני נוער שעזבו את בית הספר ויכולים להתראיין לכתבה. פועה ענתה שהיא בדיוק יושבת עם קבוצה כזאת.